lunes, 13 de junio de 2011

El Be ja comença a lluir el blanc santjoaner

La primera rentada de l’anyell reuní 200 persones al lloc de ses Tavernes
Passaven cinc minuts de les cinc del capvespre quan els tres Pau Bosch anaven cap a l’estable. L’homo des Be, el descarregador i el caixer pagès de Tramuntana anaven a agafar el Be que ahir capvespre vivia la seva primera transformació, la que el fa passar d’un animal amb una llana marronosa a un be esponjós i blanc com la neu. La primera rentada de l’anyell, que enguany s’atraca als quaranta quilos de pes, s’ha convertit en un acte multitudinari que, entre família, amics, cavallers i afegits, reuní ahir a més de 200 persones al lloc de ses Tavernes.

El procés és senzill. El Be, a espatlles de Pau Bosch Salord, arriba fins a una banyera situada al pati del lloc. Una vegada dins, s’hi afegeix aigua, i després que l’animal sigui regat per primera vegada, s’agafa el sabó ja tradicional (d’una marca comercial que precisament té com a icona un be) i es comença a ben fregar. La feina no és fàcil, però de cada vegada són més les mans que ajuden. A més de la família, la Junta de Caixers també col·labora (ahir estava tota present a ses Tavernes), i també molts fillets. En algun moment, l’animal es resisteix. L’aigua no és precisament el seu medi natural. Ahir, algun bot del be dins la banyera va deixar remull a més d’un, entre crits i somriures.

Després d’ensabonat, el be es passa per aigua i es du damunt una taula. Allà, unes altres mans comencen una feina més meticulosa, la de desfer tots els embulls de la llana i treure la brutesa que l’aigua no ha pogut treure. Any rere any, són més nombroses les mans femenines que les masculines a l’hora de fer aquesta tasca.
Ahir es feren net dos bens, tots dos d’un pes similar. Demà i dijous es tornarà a repetir la rentada i, si  fa falta, també dissabte.
Fuente: Menorca info
Se acercan las Fiestas de San Juan en Ciutadella, las primeras  de Menorca, En Momple Rent a Car te ofrecemos todo tipo de vehículos para que puedas disfrutar de un Sant Joan diferente!!
No lo dudues si vienes a la Isla de Menorca ponte en contacto con Momple Rent a Car
Bones Festes de Sant Joan!!http://www.momplerentacar.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario